הקדמה

לקט מראי מקומות

 

לספרי ראשונים ואחרונים

המבהירים מושגי יסוד בהלכה

 

ערוך לפי נושאים

 

 

 

                על תורה שבכתב נאמר: "דברי תורה עניים במקומן ועשירים במקום אחר" (ירושלמי ר"ה ג, ה), ובוודאי הדברים נכונים ביתר שאת ביחס לתורה שבעל-פה. משום כך פעמים רבות אדם הלומד עניין מסוים ורוצה להעמיק בו, מבזבז הרבה זמן כדי למצוא את המקורות הדנים בנושא. לקט מראי המקומות בא להקל על הלומד את טרחת החיפוש אחר ספרים שדנים בעניין בו הוא עוסק.

               הלקט מסודר לפי נושאים. בכל ערך מובאים מראי מקומות שונים (מספרי ראשונים ואחרונים) השייכים לנושא. לא הסתפקתי בציון כללי של הנושא, משום שאין בכך הרבה עזר לאדם המתעמק בבעיה כלשהי. בכל ערך יש כותרות משנה המבהירות מהו העניין הנידון במקור שציינתי.

               מטרת איסוף המקורות אינה להסביר את המשמעות הפשוטה של המונח, אלא לסייע להעמקת ההבנה. הבאתי מראי מקומות שמבהירים היבט עקרוני 'למדני' של המושג, וגם פרטי דינים שניתן ללמוד מהם בעקיפין על הבנת העיקרון. הובאו רק מראי מקומות המבהירים מושגים יסודיים בהלכה (כגון: 'מוחזק', 'תפיסה'), וכן עקרונות הלכתיים כלליים (כמו: 'אין איסור חל על איסור'). לא הובאו פרטי דינים שאינם שייכים להבנה הכללית של העניין.

               לא ציינתי דברים שהם בגדר "זיל קרי בי רב" לכל לומד. בדרך כלל לא ציינתי את סוגיות הגמרא (אלא אם כן יש במקור זה חידוש), אלא רק הפניתי לספרי הראשונים והאחרונים (רוב ההפניות הם לדברי האחרונים). כמו כן לא הובאו מראי מקומות לספרים שנמצאים על אתר בפני הלומד. הבאתי בדרך כלל רק מקורות שלא תמיד קל לאתר אותם, ושאין הלומד נתקל בהם ממילא דרך לימודו.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *